Woensdag 1 juni

Vandaag is de 60ste verjaardag van de grootste levende schrijver in het Roemeens.

***

Cartarescu OrbitorZijn persoonlijke wraak op het Ceauşescu-regime in drie banden en 1500 pagina’s – zo omschreef de Roemeen Mircea Cărtărescu de trilogie Orbitor (1996, 2002, 2007), waarvan de eerste twee delen in het Nederlands verschenen als De wetenden en De trofee. Krankzinnig en onleesbaar – dat waren andere etiketten die hij op zijn magnum opus plakte. De drie boeken gaan over het leven van de verteller Mircea, vanaf zijn geboorte in de jaren 50 tot aan de val van het communisme in 1989. Tegelijkertijd is het een hallucinerende stream of consciousness over symmetrie, ondergrondse netwerken, wetenschap, metafysica, verleden en toekomst – en dat allemaal in een overweldigende stortvloed aan woorden.

Cartarescu TrofeeDe stijl en onderwerpskeuze van Orbitor zijn typerend voor Cărtărescu’s gehele oeuvre, dat begon met het (aanvankelijk gecensureerde) Nostalgia (1993), en waarvan Boekarest vaak het decor is; de stad is zijn alter ego, verklaarde de schrijver zelf. Cărtărescu’s grootste verkoopsucces is overigens Waarom wij van vrouwen houden (2004), een bundel van twintig korte autobiografische verhalen voor en over vrouwen die hij eerder voor het tijdschrift Elle schreef. Dat dit relatief lichte boek zijn populairste is, vindt de schrijver niet erg. Volgens hem zijn er veel verschillende Cărtărescu’s. En dit is er een van.

Advertenties

One thought on “Woensdag 1 juni

  1. Fantastisch, deze dagkalender! Dank voor al het werk dat hier achter en onder zit! Ik sla de edities op. Maar zoeken en grasduinen daarin is helaas niet mogelijk, voor zover ik weet. Heel graag zou ik gericht zoeken op jaartallen, data, namen, titels of thema’s. Voor de goede orde: natuurlijk heb ik het boek ‘Lezen etcetera’ destijds meteen aangeschaft. Zoeken dáárin (én vinden) is een genot!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s