Zondag 29 mei

Morgen is het in de Verenigde Staten Memorial Day, de dag waarop de doden van de grote oorlogen uit de geschiedenis worden herdacht – een gebruik dat na de Amerikaanse Burgeroorlog begon. Uit welke roman over de strijd tussen de Noordelijke Unie en de Zuidelijke Confederatie (1861-1865) zijn de volgende zinnen afkomstig:
I’ll think of it all to-morrow, at Tara. I can stand it then. To-morrow, I’ll think of some way to get him back. After all, to-morrow is another day.’

***

Mitchell Gone with the WindUit Gone with the Wind van de in Atlanta, Georgia geboren Margaret Mitchell (1900-1949). Deze volumineuze roman, over een onmogelijke liefde in het Oude Zuiden tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, was een instantsucces toen hij in 1936 verscheen. Binnen een halfjaar waren er een miljoen exemplaren van verkocht – een aantal dat zou oplopen tot dertig miljoen wereldwijd in 2012 – en in 1937 ontving Mitchell zowel de Pulitzer Prize als de National Book Award. Ook de verfilming door David Selznick en Victor Fleming, met de Britse actrice Vivien Leigh (1913-1967) als de southern belle Scarlett O’Hara en Clark Gable als haar onmogelijke geliefde Rhett Butler, was een kaskraker. In de zeventig jaar na de première in 1939 zou de recette oplopen tot meer dan vier miljard dollar – een totaal dat nog het Guinness Book of Records heeft gehaald. De film kreeg in 1940 acht Oscars.

Advertenties

2 thoughts on “Zondag 29 mei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s