Zaterdag 28 mei

Vandaag zou Konsalik 95 zijn geworden, als hij niet in 1999 overleden was. Wie kan er nog een titel van hem noemen?

***

Konsalik StrafbataljonHonderdvijfenvijftig romans schreef hij, meer dan tachtig miljoen exemplaren werden ervan verkocht, en in Nederland behoorde zijn werk – samen met dat van Lou de Jong en Winkler Prins – lange tijd tot de standaarduitrusting van honderdduizenden boekenkasten. Toch, of misschien juist daarom, is Heinz G. Konsalik door de literaire kritiek nooit als serieus schrijver erkend. ,,Het geheim van mijn succes is dat ik schrijf zoals mijn lezers denken en praten,” zei hij ooit. ,,De Nobelprijs zal ik nooit krijgen.”

Konsalik VrouwenschipHeinz Günther, die als pseudoniem de achternaam van zijn moeder koos, werd geboren op 28 mei 1923 in Keulen als zoon van een verzekeringsadviseur. In de Tweede Wereldoorlog werkte hij als journalist in Frankrijk en aan het Oostfront – een ervaring die, net als zijn latere (onvoltooide) studie medicijnen, een belangrijke rol speelt in romans als Terug naar het front, Strafbataljon 999 en Vrouwenbataljon. ,,Wie die hel overleeft,” meende Konsalik, ,,heeft de taak om aan volgende generaties te zeggen: nooit meer oorlog.”

Konsalik OmnibusKonsalik schreef zijn eerste roman (over cowboys en indianen) op zijn tiende, debuteerde op zijn zestiende als journalist, publiceerde zijn eerste roman in 1946 en brak tien jaar later door met de roman De dokter van Stalingrad. ,,Een man zonder passie, zonder liefde, is geen man,” luidde zijn credo, en in de veertig jaar die volgden schreef hij boeken als Liefdesnachten in de taiga en De oorlogsbruid. Hij werd vaak gekritiseerd om zijn romantische stijl en clichématige beschrijvingen van stoere mannen, beeldschone geliefden en wrede oorlogsmisdadigers. In zijn geboorteland Duitsland hadden de literaire critici geen goed woord voor zijn ‘populisme’ over.

Uit NRC Handelsblad, 4 oktober 1999

Advertenties

One thought on “Zaterdag 28 mei

  1. Op jouw vraag: “wie kent er nog een boektitel van Konsalik?” kwam er spontaan “Liefdesnachten in de Taiga” bij mij opborrelen. Toen ik een jaar of 12-13 was, is dit boek in afleveringen verschenen in de Libelle (of Rijk der Vrouw?): ik ging het gretig en met “rode oortjes” lezen bij mijn oma, Ik herinner me vooral hoe ik genoot van de vele romantische scènes met veel seks, welke ik als pre-pubertje natuurlijk in die tijd nooit tegenkwam in mijn kinderboeken. Haha .. Pieter, bedankt voor dit artikeltje, dat me met een glimlach terug in de tijd katapulteerde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s