Vrijdag 27 mei

Vandaag is de geboortedag van Louis-Ferdinand Céline (1894-1961), John Cheever (1912-1982) en Dashiell Hammett (1894-1961), maar vooral de sterfdag van Joseph Roth (1894-1939), de schrijver van de  Oostenrijks-Hongaarse klassieker Radetzkymarsch.

***

Roth portret‘Hij zag de wereld ondergaan en het was zijn wereld,’ zegt de alwetende verteller over de hoofdpersoon van Radetzkymarsch. De in Galicië geboren Joseph Roth verwerkte een vergelijkbaar gevoel in zijn romans, die gedrenkt zijn in nostalgie naar de goede oude tijd van de Donaumonarchie. Niet verwonderlijk, want de ‘oostjood’ Roth had het vanaf de Eerste Wereldoorlog (die hij naar eigen zeggen deels in Russische gevangenschap had doorgebracht) niet gemakkelijk gehad. Als journalist in Wenen en Berlijn was hij getuige van de opkomst van het (links- en rechts-)extremisme, en nadat zijn boeken (waaronder ook Hotel Savoy en Hiob) in 1933 door de nazi’s op de brandstapel waren gegooid, ging hij in ballingschap naar Frankrijk en Nederland. Hij stierf als gedesillusioneerde alcoholist in 1939, net voor de nazi’s een bijna volledig einde maakten aan het (Oost-Europese) joodse leven waarover hij in zijn romans en reportages had geschreven.

Roth RadetzkymarschRadetzkymarsch, dat is genoemd naar de Straussmars die in de roman de hoogtijdagen van het Oostenrijks-Hongaars imperium symboliseert, was Roths grootste succes. In dezelfde vloeiende, weemoedig stemmende stijl schreef hij nog twee vervolgromans: Die Kapuzinergruft (over Oostenrijk tussen de wereldoorlogen) en Die Geschichte von der 1002. Nacht (over de voorgeschiedenis van een oude bekende uit Radetzkymarsch).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s