Dinsdag 24 mei

Vandaag is de 75ste verjaardag van de Amerikaanse zanger-liedjesschrijver die volgens zijn fans allang de Nobelprijs voor literatuur had moeten krijgen.

***

Dylan Highway 61Bob Dylan, geboren Zimmerman, was de pionier van de volwassen poplyriek en (daarom) ook de eerste rocker wiens verrichtingen werden beschreven in literaire termen.  Zo werden zijn vrije, associatieve verzen vergeleken met de gedichten van Walt Whitman en Carl Sandburg, terwijl zijn apocalyptische impressies van de Amerikaanse samenleving (op elpees als Highway 61 Revisited, John Wesley Harding en Blood on the Tracks) de critici deden denken aan het werk van Allen Ginsberg en Nathanael West. De literaire verwijzingen beperkten zich trouwens niet tot zijn teksten; zelf werd hij door een Playboy-interviewer omschreven als ‘an updated, undernourished Huck Finn‘, en door een New York Times-recensent als ‘Holden Caulfield who got lost in the Dust Bowl‘.

Dylan BlondeDe toepasselijkste parallel voor Dylan in de jaren zestig kwam echter van Jack Newfield, die in een Village Voice-artikel concludeerde: “If Whitman were alive today, he too would be playing the electric guitar“. Zoals Walt Whitman in het midden van de negentiende eeuw brak met het academisme in de Amerikaanse poëzie en poseerde als de democratische bard die informele gedichten schreef voor iedere Amerikaan, zo presenteerde Dylan zichzelf als een woordkunstenaar die zijn boodschap uitdroeg via het enige medium dat geheel Amerika nog kon bereiken: de radio. En in de hoogtijdagen van zijn carrière werd hij door zijn aanhang zelfs gezien als de alziende dichter-profeet die Whitman altijd had willen worden.

Advertenties

4 thoughts on “Dinsdag 24 mei

  1. Vergelijk met Walt Whitman krijg je dan de Nobelprijs? Al dat vergelijk, namen noemen, een leuke bezigheid. Bob wordt steeds beter, dat wel. Ik zou hem nog 30 jaar geven als ie maar door zingt.

    Groet uit NH US

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s