Zondag 22 mei

Vandaag 131 jaar geleden overleed in Parijs de ‘dichter-ziener’ van de Franse literatuur en de ‘koning van de romantiek’ die vooral bekend werd om zijn historische romans.

***

Hugo tweeVictor Hugo (1802-1885) wordt in zijn geboorteland zo vereerd dat er zelfs een Astérix-album (De Belgen, 1979) aan hem is opgedragen – een passend eerbetoon, want Hugo heeft veel betekend voor de populaire cultuur. Alleen al van zijn middeleeuwse melodrama Notre-Dame de Paris (1831) werden vijf speelfilms gemaakt, waaronder een Disneybewerking met een zeer knuffelbare bochelaar en een atypisch happy end; en dan was er het verbazingwekkende wereldwijde succes van de musicalbewerking van Les Misérables, een door spectaculair toeval geregeerd epos over een aandoenlijke en ondernemende ex-galeiboef, een rechtlijnige politieman, een wraakzuchtige herbergier en een zielig weesmeisje dat sinds jaar en dag garant staat voor een gezellig avondje uit.

Hugo MisérablesOverigens zou Hugo zonder deze popularisering waarschijnlijk nog weinig gelezen worden – ten onrechte, want hoewel zijn filosofische en mystieke poëzie gedateerd aandoet, en zijn tientallen toneelstukken niet meer gespeeld worden, behoren zijn twee grote romans tot de leesbare klassieken van de 19de eeuw. Genoeg om de vooral door Walter Scott beïnvloede Victor Hugo niet – zoals een Franse criticus het uitdrukte – te ‘begraven in zijn eigen roem’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s