Vrijdag 20 mei

Het is Annie M.G. Schmidt-dag; de schrijfster zou vandaag 105 geworden zijn. Welke beroemde non-fictieschrijfster publiceerde in 2002 de biografie van de schepster van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en tientallen andere kinderboekhelden?

***

Schmidt postzegelsIn  Anna – Het leven van Annie M.G. Schmidt tekende Annejet van der Zijl Annie Schmidt als het vat vol tegenstrijdigheden dat ze net als ieder ander was: de vrolijke meid voor wie het leven niet makkelijk was; de vrijgevochten vrouw die zich afhankelijk maakte van een man die lange tijd niet bij zijn vrouw wegging; de lieve oma die als een echte bitch uit de hoek kon komen; de dappere non-conformiste die tijdens WO II niet meer verzet bood dan het weghalen van het bordje ‘Voor Joden verboden’ uit de leeszaal waar ze als bibliothecaresse werkte.

Zijl AnnaVan der Zijls biografie legde een nieuw fundament voor de canonisering van Schmidt als de meest Hollandse van al onze schrijvers, iemand die was zoals Nederlanders zichzelf graag zien: non-conformistisch maar niet asociaal, geestig maar niet kwetsend, kinderlijk maar niet kinderachtig. Haar werk bleef het brandpunt van de nostalgie naar de jaren zestig en zeventig die Nederland in het eerste decennium van de 21ste eeuw overspoelde. Drie jaar na het succes van Anna werd Annie Schmidt letterlijk gecanoniseerd – als een van de drie schrijvers (naast Multatuli en Anne Frank) in Frits van Oostroms Canon van de Nederlandse Geschiedenis.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s