Donderdag 19 mei

Precies 480 jaar geleden werd Anna Boleyn op last van haar man, koning Hendrik VIII, onthoofd wegens overspel. In welke Booker Prize winnende romans speelt zij een belangrijke rol?

***

Mantel Wolf HallBoeken met een omvang als Wolf Hall hebben maar zelden zo’n enorme vaart als het magnum opus van Hilary Mantel. Ze mocht er in 2009 de Booker Prize en de National Book Critics Circle Award voor in ontvangst nemen – verdiende lof voor een grootse historische roman waar het schrijf- en onderzoeksplezier vanaf spat. Het boek gaat over Thomas Cromwell, adviseur van Henry VIII met een reputatie voor wreedheid. Mantel begint met fictieve scène uit diens jeugd waarbij Cromwell door zijn vader geslagen wordt, waarna hij op de vlucht slaat en een politieke carrière begint die hem tot vertrouweling en later plaatsvervanger van de koning zal maken.

Mantel Bring up the BodiesHet einde van het verhaal is voor later: Wolf Hall is nog pas deel één van de trilogie die Mantel zich heeft voorgenomen te schrijven. Het tweede deel, Bring Up the Bodies, verscheen in 2012. Ook dit boek, dat toewerkt naar de executie van Anna Boleyn door een Franse kwaliteitsbeul, werd bekroond met de Man Booker Prize.

Advertenties

One thought on “Donderdag 19 mei

  1. Ik heb moeite met de manier waarop Mantel Thomas Cromwell portretteert. Volgens mij deugde deze man totaal niet, je hoeft maar naar zijn portret van Holbein te kijken.
    “Inspired by the portrait after Holbein of Cromwell that hangs in the National Portrait Gallery, Mantel writes: “In black legend he is a greedy thug, a spymaster, a torturer. But to John Foxe, ‘a valiant captain of Christ.’ To Archbishop Cranmer, ‘such a servant … in wisdom, diligence, faithfulness and experience, as no prince in this realm ever had.’
    “He doesn’t care what you think of him,” writes Mantel in her profile for the National Portrait Gallery. “No man more immune to insult. Truth is the daughter of time. Time is what we haven’t got.
    In Mantel’s Booker-winning novel Wolf Hall, Cromwell dismisses Holbein’s original portrait, telling his son: “I look like a murderer.” Gregory responds: “Didn’t you know?”” (The Guardian)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s