Woensdag 18 mei

Vandaag is de geboortedag van de legendarische Perzische dichter-wetenschapper Omar Khayyám (1048-1131). Welke Frans-Libanese auteur weefde een succesrijke avonturenroman rond het manuscript van Khayyáms Rubáiyat?

***

Maalouf SamarcandeAmin Maalouf, een als christen opgegroeide Arabische journalist, vluchtte in 1977 voor de Libanese burgeroorlog naar Frankrijk. Daar debuteerde hij, in het Frans, als schrijver met een bundeling van historische teksten die de kruistochten vanuit het perspectief van de moslims beschrijven. De botsing tussen West en Oost, en de grootsheid van het islamitische verleden, speelt ook een belangrijke rol in de vlot geschreven en goed gedocumenteerde historische romans die Maalouf sindsdien publiceerde. In Léon l’Africain (1986) laat hij een beroemde geograaf uit Moors Granada vertellen over zijn tochten door de wereld van de 16de eeuw; in Samarcande (1988) weeft hij een aantal verhalen uit verschillende tijden rondom het – zogenaamd bij het zinken van de Titanic verloren gegane – manuscript van de Rubáiyat van Omar Khayyám, en in Le Périple de Baldassare (2000) verplaatst hij zich in een boekenverzamelaar die aan de vooravond van het magische jaar 1666 wankelt tussen rationalisme en bijgeloof.

Maalouf TaniosVoor Le Rocher de Tanios, waarin een 19de-eeuwse bastaard van adellijke afkomst zijn Libanese geboortedorp in het ongeluk stort, kreeg Maalouf in 1993 de Prix Goncourt; de poëtische avonturenroman werd gelezen als een allegorie op (en een voorafschaduwing van) de burgeroorlog die het gebied 130 jaar later zou treffen. In 2011 werd Maalouf als eerste Libanees verkozen tot lid van de Académie française.

Advertenties

One thought on “Woensdag 18 mei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s