Dinsdag 17 mei

Internationale Dag tegen de Homofobie (IDaHo)
In welk boek wordt het verhaal van Mrs Dalloway verplaatst naar het New York
van de jaren negentig, met een belangrijke bijrol voor een aan aids lijdende homoseksuele dichter?

***

Cunningham tweeIn een van de drie verhalen die samen The Hours (1999) van Michael Cunningham vormen, lezen we hoe Virginia Woolf bij het schrijven van Mrs Dalloway anno 1923 vecht tegen de waanzin die altijd op de loer ligt; en hoe zij het verhaal van Clarissa Dalloway telkens weer aanpast. In de laatste van de zeven hoofdstukjes die aan haar zijn gewijd, beslist ze dat Mrs Dalloway geen suïcide zal plegen. Ironisch, want Virginia Woolf zelf zal 18 jaar later met een zware steen in haar zak de rivier de Ouse inlopen – een zelfmoord die in de vorm van een flashforward in de proloog van The Hours wordt beschreven. Woolfs verhaal wordt afgewisseld met dat van Mrs Brown, een groene weduwe die in het Los Angeles van 1949 op de rand van de waanzin verkeert, en met dat van een eigentijdse Clarissa, Clarissa Vaughan, die zich als lesbienne op leeftijd beweegt in cultureel New York.

Cunningham The HoursDe parallellen liggen voor het oprapen. Mrs Brown kampt met dezelfde existentiële twijfels en frustraties als Mrs Woolf, maar besluit uiteindelijk net als de hoofdpersoon van het door haar verslonden Mrs Dalloway geen zelfmoord te plegen. Clarissa Vaughan brengt haar lentedag in de jaren negentig op min of meer dezelfde manier door als Mrs Dalloway driekwart eeuw eerder. Alleen organiseert zij geen feest voor een uit den vreemde teruggekeerde oude vriend, maar voor een aan aids lijdende dichter die in het aangezicht van de dood een belangrijke prijs heeft gekregen. Aan het eind van The Hours komen Clarissa en Mrs Brown in een verrassende scène bij elkaar, waarmee de drie lijnen van Cunninghams roman onverbrekelijk met elkaar worden verknoopt, en de lezer weer bij het begin wil beginnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s