Vrijdag 13 mei

Vijftien jaar geleden stierf de destijds grootste levende schrijver van India. Hij was een voorbeeld voor V.S. Naipaul en Salman Rushdie.

***

Narayan Vendor of SweetsR.K. Narayan wordt beschouwd als de pionier van de Engelstalige literatuur in India, dat vijftien andere officiële talen heeft. Vanaf zijn debuut Swami and Friends (1935) situeerde hij bijna al zijn romans en verhalen in een fictief stadje (Malgudi, gemodelleerd naar zijn woonplaats Madras) – als een Indiase Faulkner, maar dan schrijvend in een eenvoudiger stijl en met een tsjechoviaans oog voor tragikomische zedensatire. Narayans korte verhalen over de stad Malgudi zijn verzameld in Malgudi Landscapes. Zijn bekendste romans zijn The English Teacher (1945), waarin een leraar de dood van zijn vrouw probeert te verwerken, The Guide (1958), over een sympathieke zwendelaar die zich opwerpt als spiritueel leider, en The Vendor of Sweets (1967), waarin het rustige leven van een vrome hindoe wordt verstoord door de komst van zijn nietsnuttige zoon uit Delhi.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s