Donderdag 12 mei

Onafhankelijkheidsdag Israël
Vijftig jaar geleden ging de Nobelprijs voor literatuur voor het eerst (en voorlopig het laatst) naar een Israëlische auteur.

***

Agnon GuestSamuel Josef Agnon ontving de Nobelprijs voor de Literatuur van 1966 – die hij moest delen met de Duits-Zweedse en eveneens joodse dichteres Nelly Sachs – als Israëlisch staatsburger. De destijds 78-jarige prozaschrijver was toen al decennialang een monument van de Hebreeuwse literatuur, maar had tot 1907 in het Jiddisch geschreven. Agnon, die zijn naam had ontleend aan een van zijn eerste verhalen in het Hebreeuws (‘Agoenot’/ ‘Geketende zielen’, 1908), was in veel opzichten een nationaal schrijver, die in leven en literatuur de ‘Jewish Experience’ belichaamde. Geboren als zoon van een rabbijn in een joods-Galicische gemeenschap, en intellectueel gevormd door de zionistisch-Duitse cultuur van de jaren 1910, vestigde hij zich in 1924 definitief in Palestina. Daar, in zijn huis bij Jeruzalem, schreef hij het grootste deel van de verhalen waarmee hij beroemd is geworden: sprookjesachtige moraliteiten die beïnvloed waren door de chassidische traditie, maar die vooral gingen over de problemen van de jood in de moderne wereld. Met de publicatie van zijn Verzameld Werk (1931-1952) groeide hij uit tot een soort wereldse superrabbijn, die bij officiële gelegenheden mocht uitpakken met zijn kennis van de joodse leer.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s