Maandag 9 mei

Dag van Europa
Welke Engelse auteur, destijds vooral bekend van de thriller Cara Massimina, bereikte in 1997 de
shortlist van de Booker Prize met de roman Europa?

***

Parks Europa“Ik weiger de lezer een warmbloedig personage voor te schotelen,” zei Tim Parks (Manchester, 1954) ooit. De naar Italië geëmigreerde Engelsman schreef onder meer drie thrillers met een psychopaat in de hoofdrol (Cara Massimina, Mimi’s Ghost en Painting Death) en haalde in 1997 de shortlist van de Bookerprijs met Europa, de monoloog van een leraar Engels die in een bus vol demonstranten op weg is naar Straatsburg. Een aardige man is deze Jerry Marlow niet, maar zijn in streams of consciousness verpakte tirades en frustraties leveren wel een stijlvaste en vooral geestige aanklacht op tegen conformisme en oppervlakkigheid. Ook in het twee jaar jongere Destiny verplaatst Parks zich in een kille persoonlijkheid: een gefrustreerde en met zijn huwelijk modderende schrijver-journalist die in een tijdsbestek van een paar dagen een (verlate) midlifecrisis met de kracht van een vulkaanuitbarsting beleeft.

Parks Sex is ForbiddenIn Cleaver (2006) is een egocentrische anchorman aan het woord die zich in het besef dat zijn invloed in het politieke landschap tanende is, terugtrekt in een blokhut in Zuid-Tirol. Parks’ kracht is de gestileerde woede à la Thomas Bernhard en de innerlijke monoloog à la James Joyce; zijn proza is koortsachtig en zijn portretten van mensen in crisis – niet alleen zelfingenomen blanke mannen, maar ook een zwarte rechter die worstelt met zijn dubbelleven (Judge Savage, 2003) en een jonge zangeres die na een zelfmoordpoging in een vipassana-centrum in retraite gaat (Sex is Forbidden / The Server, 2012) – zijn even geestig als diepgravend.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s