Zondag 8 mei

Vandaag is de verjaardag van Pat Barker (73), Roddy Doyle (58) en Thomas Pynchon (79), maar ook de sterfdag van Willem Brakman (2008), John Fante (1983) en een 19de-eeuwse romantisch realist die door velen als de grootste Franse schrijver wordt beschouwd.

Flaubert‘Il faut écrire froidement – men dient koel te schrijven’ was het credo van de Normandische dokterszoon Gustave Flaubert (1821-1880), die zich na een studie rechten als een kluizenaar aan l’art pour l’art wijdde. Na een aantal mislukte projecten (onder meer een eerste versie van het vagelijk autobiografische La Tentation de saint Antoine, 1874) baseerde hij zich voor zijn eerste rechttoe-rechtaanroman Madame Bovary (1857) op een krantenbericht over een overspelige doktersvrouw die zichzelf en haar echtgenoot had geruïneerd.

Flaubert Madame BovaryFlaubert bewoog zich in zijn romans – ook in het historische epos Salammbô (1862, over Carthago na de Eerste Punische Oorlog) en de ontwikkelingsroman L’Éducation sentimentale, 1869) – tussen romantiek en realisme; maar vooral zijn documentaire stijl (zo heel anders dan het moralistische en commentariërende vertellen van Hugo en Balzac) en zijn voorliefde voor schijnbaar onspectaculaire hoofdpersonen maakte school.
Flaubert stierf aan vraatzucht en syfilis en liet behalve de postuum uitgegeven satire Bouvard et Pécuchet (1881, inclusief de ‘Dictionnaire des idées reçues’) ook een hooggewaardeerde collectie brieven na.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s