Vrijdag 6 mei

‘Ja, ik geloof echt dat de doden een bepaalde energie voor ons achterlaten.’
Uit welke roman, waaraan vandaag vier jaar geleden de Libris Literatuurprijs werd toegekend, is deze zin afkomstig?

***

Heijden TonioHet is de laatste zin van Tonio, de ‘requiemroman’ die A.F.Th. van der Heijden wijdde aan zijn overleden zoon. Het Librisprijswinnende boek was verschenen op 26 mei 2011, precies een jaar nadat Tonio van der Heijden bij een verkeersongeluk in Amsterdam was omgekomen. Vier maanden later baarde de jury van de AKO Literatuurprijs (voor fictie en literaire non-fictie) opzien door Tonio niet te selecteren voor de zogeheten toplijst, nadat het boek begin september wel op de ‘tiplijst’ was gezet. Vele critici spraken er schande van en werden een half jaar later op hun wenken bediend door de Librisjury, die Tonio niet alleen nomineerde maar ook de prijs gaf. Dit gebeurde tijdens het traditionele diner in het Amstel Hotel in Amsterdam, waar Van der Heijden – voor de derde keer in zijn geschiedenis als genomineerde voor een van de grote prijzen – niet in de feestzaal aanwezig was. Nadat juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf de naam van winnaar bekend had gemaakt, waren de reacties in de zaal ingetogen. Sommige aanwezige verslaggevers spraken zelfs van twee minuten stilte.

Oplossing quiz gisteren: de Tweede Wereldoorlog

1 b
2 c
3 a
4 d
5 e
6 g
7 h
8 f
9 j
10 i

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s