Zondag 1 mei

Dag van de arbeid
De Nederlandstalige literatuur kent belangrijke boeken waarin het dagelijks werk van de hoofdpersoon een belangrijke rol speelt; denk aan De vergaderzaal van A. Alberts en De man die werk vond van Herman Brusselmans. Maar de mooiste roman over het werkende leven is er een die uit zeven delen bestaat en meer dan vierduizend bladzijden telt.

***

Voskuil BureauObjectief beschouwd gebeurt er niet veel in J.J. Voskuils zevendelige romancyclus Het Bureau (1996-2000), die bestaat uit Mijnheer Beerta, Vuile handen, Plankton, Het A.P. Beerta-Instituut, En ook weemoedigheid, Afgang en De dood van Maarten Koning. Maar dat staat het leesgenot niet in de weg. Het Bureau is dan ook zeer veel tegelijk: een portret van een man, Maarten Koning, die vuile handen maakt in een systeem waarmee hij eigenlijk niets te maken wil hebben; een antropologie van het kantoorleven die door de uitputtende beschrijving van (wan)verhoudingen op het werk universele trekjes krijgt; een kroniek van de Nederlandse samenleving in de naoorlogse jaren van economische groei en krimp; en niet te vergeten een sleutelroman over de historici, antropologen, taal- en heemkundigen en academische managers, die zich verzamelen op en rondom het Amsterdamse Instituut voor Dialectologie, Volkskunde en Naamkunde. Tegelijkertijd is het een literaire soap met telkens nieuwe variaties op bekende thema’s. Het geschipper van Maarten tussen plichtsbesef en minachting voor het vak, de ruzies die hij met zijn vrouw Nicolien heeft over zijn werklust en trouw aan het Bureau, de kinnesinne en de kantoorintriges — het zijn de virtuoos getimede herhalingen, de running gags zou je bijna zeggen, die Het Bureau ondanks al het leed en getob tot een onweerstaanbaar grappig boek maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s