Zaterdag 30 april

Vandaag is de 76ste verjaardag van een van de belangrijkste nog levende schrijvers van de Lage Landen. In Nederland geldt de schrijver van Bezonken rood, Geheime kamers en Het hout als een grootheid, in Vlaanderen wordt hij zelfs gerekend gerekend tot de Grote Vijf van de naoorlogse literatuur.

***Brouwers Bezonken rood

“Al mijn boeken zijn autobiografisch en niettemin gelogen,” beweert Jeroen Brouwers (Batavia, 1940). Had hij zichzelf in Zonder trommels en trompetten (1973) en vele andere romans en verhalen afgeschilderd als een eenzame drinkebroer die niet tot schrijven komt, met het ontroerende Bezonken rood (1981) joeg hij talloze oorlogsslachtoffers tegen zich in het harnas door in een ‘documentair’ verslag van zijn jaren in het jappenkamp Tjideng de werkelijkheid om romantechnische redenen aan te dikken. Het was niet het enige relletje rondom de persoon van Brouwers, die ook met zijn scheldkritieken en polemieken veel stof deed opwaaien.

geheime_kamer.inddLiefde, literatuur en dood noemt Brouwers als zijn thema’s; haat, walging en misantropie zijn de motieven waarvan zijn barok geconstrueerde en soms overgestileerde boeken doortrokken zijn. Brouwers’ bibliografie telt meer dan honderd titels; fictielezers kunnen zich het best concentreren op zijn romandebuut Joris Ockeloen en het wachten (1967), waarin een man meegesleurd wordt door (angst)visioenen terwijl hij wacht op de geboorte van zijn kind; op Zonsopgangen boven zee (1977), de heen en weer schietende gedachten van een man die samen met zijn vriendin een paar uur vastzit in de lift; op het veelgeprezen Geheime kamers (2000), waarin een oud-leraar geschiedenis uit zijn mislukte leven getrokken wordt door het sirenengedrag van de vrouw van een succesrijke vriend; op Bittere bloemen (2011), over een stokoude professor die tijdens een mediterrane cruise een oude liefde ontmoet; of toch op Het hout (2014), waarin de misstanden op een katholiek jongensinternaat worden beschreven.

Advertenties

One thought on “Zaterdag 30 april

 1. Voor Pieter Steinz,
  Sedert enkele weken ben ik trouwe lezer van Read Around the Globe.
  Steinz Gids voor de wereldliteratuur ligt steeds klaar ter inzage.
  Bezonken Rood van Jeroen Brouwers (1981, gevonden in de gids) heb ik destijds gelezen.
  Regelmatig is mij dit boek, in de loop der jaren, in herinnering gekomen. Zinderende hitte, de straf in het hondehok en de moeder, met borsten die er voorheen niet waren en ook weer evensnel verdwenen, zijn me sterk bijgebleven.
  Ik ga het boek , nu jaren later en ervaringen rijker, herlezen.
  Vriendelijke groeten
  Ria Mondelaers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s