Donderdag 21 april

Vandaag is de tweehonderdste geboortedag van de schrijfster van Jane Eyre.

***

Charlotte BronteEmily Jane, de bekendste van de drie Brontë-zusjes, is niet degene die het meeste publiceerde – dat was Charlotte Brontë, die behalve de klassieke ‘weesmeisje wordt na veel ellende gelukkig’-roman Jane Eyre nog drie romans schreef. De eerste, The Professor, werd geweigerd door de uitgever (en verscheen postuum in 1857); de derde, Shirley (1849, de geschiedenis van een vrouw tegen de achtergrond van de stakingen van textielarbeiders in Yorkshire), was een bescheiden succes; en de vierde, Vilette (1853, een gothic novel over een vrouw die gouvernante wordt op een school op het continent) is de enige die naast Jane Eyre nog veel gelezen wordt. Net als Emily woonde Charlotte het grootste deel van haar leven aan de rand van de Yorkshire Moors, in de afgelegen pastorie van haar vader, samen met haar twee zusjes en haar drankzuchtige broer Branwell. Net als Emily en Anne (de schrijfster van de feministische huwelijksroman The Tenant of Wildfell Hall) publiceerde ze haar werk onder een mannelijk pseudoniem (Currer Bell). En net als haar broer en zusters stierf ze jong aan tuberculose.

Brontë Jane EyreJane Eyre (1847)
‘A free human being with an independent will’ – zo beschrijft de titelheldin van Charlotte Brontë’s Jane Eyre. An autobiography (1847) zichzelf. ‘I am no bird; and no net ensnares me.’ Het mag duidelijk zijn: Jane Eyre, een weesmeisje dat opgroeit bij haar gemene tante, naar een kostschool wordt gestuurd en als gouvernante in dienst komt bij een rijke familie, laat zich niet onderwerpen. Toch valt ze voor de charmes van haar baas, Mr. Rochester, die een groot geheim met zich meedraagt. Een geheim dat zich pas openbaart op het moment dat ze – in weerwil van het stands- en leeftijdsverschil – op het punt staan in het huwelijk te treden, waarna Jane zich genoodzaakt ziet te vertrekken.

Brontës Jane EyreJane’s krachtige en feministische karakter is misschien wel de belangrijkste reden dat de roman een instantsucces werd, en dat Brontë, die haar romans onder pseudoniem publiceerde, gedwongen werd haar identiteit bekend te maken. Maar ook het feit dat Brontë als een van de eersten de gevoelens van haar personages open en vol passie beschreef – iets wat de stijve Victoriaanse maatschappij ongepast vond – verklaart de populariteit van de roman die tot op de dag van vandaag voortduurt; in 2011 werd Jane Eyre voor de 18de keer verfilmd.

Advertenties

2 thoughts on “Donderdag 21 april

  1. VROUWENLITERATUUR ZEI MIJN LERAAR NEDERLANDS. LANGE TIJD GELOOF JE ZO’.N
    “KENNER” ….LATER KWAM HET INZICHT
    MEES VAN DEN BOSCH

  2. Daarentegen wordt er juist weer door vrouwen verbaasd gereageerd wanneer ik vertel dat ik de boeken van de Brontë zusters en Jane Austen mooi vind. Ik heb vrij veel 19e eeuwse literatuur gelezen waaronder ook Thomas Hardy bijvoorbeeld en ik vind dat juist de boeken van de Brontë zusters en Jane Austen een erg mooi tijdsbeeld geven. Het is gewoon goed, mooie literatuur dat door iedereen zou moeten worden gelezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s