Woensdag 20 april

Morgen is het Secretaressedag, we waarschuwen alvast. De secretaresse behoort niet tot de populairste personages uit de wereldliteratuur. Toch speelt ze af en toe een niet te onderschatten rol in een roman. Bijvoorbeeld in Jennifer Egans Pulitzerprijswinnende A Visit from the Goon Squad (2011), dat zich deels afspeelt in de wereld van de muziekindustrie.

***

Visit from the Goon Squad (Egan)Een popmuzikant gaat na dertig jaar op bezoek bij een jeugdvriend. Zelf is er hij er niet best aan toe: hij is al lang gescheiden, leeft op een dieet van snijbonen en Jägermeister en brengt zijn dagen door aan lagerwal, vissend in de New Yorkse East River. Maar zijn oude vriend Bennie is groot geworden in de platenindustrie en zetelt in een mooi kantoor met een charmante secretaresse. Scotty laat zich aandienen, legt een cadeau – een enorme, zelf gevangen baars – op Bennies bureau en zegt na wat ongemakkelijke plichtplegingen: ‘Ik ben hier maar om één reden: ik wil weten wat er tussen A en B gebeurd is. A is toen we samen in de band zaten en allebei achter hetzelfde meisje aanzaten. B is nu.’

Egan KnokploegVan A naar B, dat is het thema van A Visit from the Goon Squad, de roman waarvoor Jennifer Egan (Chicago, 1962) zowel de National Book Critics Circle Award als de Pulitzer Prize ontving. Veel van de personages in deze mozaïekroman, die bijna vijftig jaar bestrijkt en dertien verhalen bevat, vragen zich mét Scotty af ‘How did I get here?’ De drugsverslaafde popzanger Bosco bijvoorbeeld; de doodzieke platenbaas Lou, de kleptomane Sasha en niet te vergeten de enigszins geschifte Jules, die zich na een lange gevangenisstraf verbaast over de veranderingen in Amerika na 9/11. De tijd heeft scherpe tanden, en je kunt het heden beter niet vergelijken met het heden, zoals Marcel Proust schrijft in het motto van de roman.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s