Zondag 17 april

Precies twee jaar geleden overleed Gabriel García Márquez. Zijn bekendste roman blijft een niet te versmaden leestip.

***

Honderd jaar eenzaamheid (1967), ‘Cien años de soledad’
García Márquez tweeBeginnend met een klassiek geworden flashback (‘Vele jaren later, staande voor het vuurpeloton, moest kolonel Aureliano Buendía denken aan die lang vervlogen middag, toen zijn vader hem meenam om kennis te maken met het ijs’) beschrijft dit wervelend gestileerde epos het wel en wee van het geslacht Buendía en het stadje Macondo dat door stamvader José Arcadio in de moerassige binnenlanden van de Zuid-Amerikaanse kuststreek is gesticht. De doden lopen er rond tussen de levenden, mensen worden oud als Methusalem, visioenen en vreemde verschijnselen zijn aan de orde van de dag. Daartussendoor ontrolt zich een keten van oorlog, revolutie en vernietigende modernisering die zich laat lezen als een groteske allegorie op de Colombiaanse (of liever: Caraïbische) geschiedenis van de 19de en 20ste eeuw.

Advertenties

One thought on “Zondag 17 april

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s