Zaterdag 16 april

Werelddag van de stem
Vijftien jaar geleden haalde (toen nog) J. Bernlef de shortlist van de Libris Literatuurprijs met een detectiveroman die zich afspeelde aan de Amerikaanse oostkust ten tijde van de opkomst van de zwijgende film. Hoe heette dat boek?

 ***

Bernlef BoyBernlefs Boy (verschenen in 2000) is niet alleen een literaire misdaadroman maar ook een omvangrijke historische roman. Het is een verhaal met een kop en een staart, over een journalist die in het New York van de vroege twintigste eeuw stap voor stap klaarheid brengt in de mysterieuze moord op een ster uit de zwijgende film. Een gedetailleerd verhaal dat degelijk verliteratuurd is, met een uitgekiende compositie, een slim uitgewerkt thema (de beperktheid van de menselijke waarneming) en subtiele spiegeleffecten, waarvan de doofstomheid van het titelpersonage niet het minste is. Maar ook een loom verteld verhaal in de derde persoon enkelvoud, met wisselende perspectieven, dat eerder onderhoudend is dan spannend. Boy laat de lezer achter met bewondering voor het getoonde vakmanschap en niet met betrokkenheid bij het lot van de hoofdpersonen.De Librisprijs ging dat jaar dan ook niet naar Bernlef (1937-2012), maar naar Tomas Lieske, voor zijn roman Franklin.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s