Vrijdag 15 april

Dertig jaar geleden, een dag na Simone de Beauvoir, overleed Jean Genet. De schrijver werd behoed voor een levenslange gevangenisstraf door twee van de grootste Franse schrijvers. Wie waren dat?

***

Genet Notre DameVoor Jean Paul Sartre was de literair begaafde crimineel Jean Genet (1910-1986) het prototype van de existentialistische mens, die zijn opvattingen over goed en kwaad niet af laat hangen van God of gebod; samen met een andere fan, André Gide, wist hij de schrijver in 1948 te behoeden voor een levenslange gevangenisstraf. Op basis van een jeugd in tehuizen, tuchtscholen en de (homoseksuele) onderwereld had Genet toen al een oeuvre bij elkaar geschreven dat diefstal verheerlijkte en het burgerleven verketterde. In het in de gevangenis geschreven Notre-Dame-des-Fleurs (1944) draait het om een man-vrouw voor wie homoseksualiteit en misdaad bijna een religie zijn; in Pompes funèbres (1948) overleeft een jongen de nazibezetting van Frankrijk; en in het door Rainer Werner Fassbinder verfilmde Querelle de Brest (1947) is de hoofdpersoon een zeeman die een moord pleegt. Ten minste zo beroemd werd Genet door zijn toneelstukken (bijvoorbeeld Les Bonnes, 1947, over twee dienstbodes die zonder duidelijke reden een bourgeois familie vermoorden) en door zijn autobiografie Journal du voleur (1949). Na 1966 hield hij op met schrijven en zette hij zich in voor diverse doelen – als ze maar radicaal en tegen de maatschappij gericht waren.

Advertenties

One thought on “Vrijdag 15 april

 1. Beste Pieter,
  Nooit vergeet ik de volgende woorden waarmee het tekstboek van ‘De negers’ van Jean Genet begint:
  “Op een avond vroeg een toneelspeler mij een stuk te schrijven dat door Negers gespeeld zou moeten worden. Maar, wat is een Neger? En dan, wat voor kleur heeft hij?”

  De Bezige Bij, Amsterdam, 1961. Vertaling van Hans Croiset.
  Met vriendelijke groet,
  Peter H. Toxopeus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s