Donderdag 14 april

Dertig jaar geleden overleed de bedenkster van de volgende wijsheden: ‘Je bent niet als vrouw geboren, je wordt er een’ en ‘Zij beperken zich tot het doden van de tijd totdat de tijd hen doodt.’

***

Beauvoir InvitéeBehalve als levensgezellin van Jean Paul Sartre – tot in het graf, ondanks wederzijds overspel – is Simone de Beauvoir (1908-1986) vooral beroemd om haar feministische tractaat Le Deuxième Sexe (1949). Hierin poneert ze dat je niet als vrouw geboren wordt maar door de discriminerende clichés van de mannenwereld gevormd – een stelling die ze illustreerde in de vier delen memoires die ze tussen 1958 en 1972 schreef en die haar leven beschreven als welopgevoed katholiek meisje, als een van de kopstukken van het naoorlogse existentialisme en als feministische publieke intellectueel.
Beauvoir HommesHaar liefdesrelaties (met Sartre, met vrouwelijke leerlingen en ook met Nelson Algren, de Amerikaanse cultschrijver van The Man with the Golden Arm en A Walk on the Wild Side) lagen aan de basis van de fictieboeken L’Invitée (1943, over een dramatisch aflopende driehoeksverhouding) en Les Mandarins (1954), een sleutelroman over de noodzaak voor linkse intellectuelen om hun ivoren toren te verruilen voor de politieke strijd. Zelf zette Beauvoir, een aan de Sorbonne afgestudeerde filosofe, zich in voor het recht op abortus, de veiligheid van fabrieksarbeiders en uiteindelijk de emancipatie van ouden van dagen. In Tous les hommes sont mortels (1946) varieerde ze op het thema van de onsterfelijkheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s