Woensdag 13 april

Precies tien jaar geleden overleed Muriel Spark, een van de geestigste schrijvers van Groot-Brittannië. Geen vertaling meer leverbaar, maar dat geeft niet: in het Engels is ze toch leuker. Met welk boek te beginnen?

***

Spark Miss JeanMet de tragikomedie Memento Mori (over doodsbedreigingen in een bejaardentehuis) doordrong Muriel Spark, geboren Camberg, in 1959 een breed publiek van haar talent om humoristische verhalen te vertellen over zware thema’s als de nabijheid van de dood en de verleidelijkheid van het kwaad. Voor haar romandebuut The Comforters (1957, over een vrouw die stemmen hoort en denkt dat ze de hoofdpersoon in een roman is) was zij al geprezen door Greene en Waugh, oudere schrijvers die net als Spark katholiek waren geworden en het geloof tot inzet van hun romans maakten. En na de wrange zedenschets The Ballad of Peckham Rye (1960) en de allegorie op het fascisme The Prime of Miss Jean Brodie gold de schrijfster als een van de gezichten van de Britse literatuur, een duivelskunstenares met een laconieke stijl die om haar voorliefde voor metafysica zelfs een Schotse magisch realist is genoemd.

Spark KensingtonEen van haar sterke punten was het ontleden van de burgerlijkheid en de hypocrisie van de Engelse samenleving; wat misschien verklaart waarom haar boeken uit de jaren 70 – die zich afspeelden in Genève, New York en haar aangenomen vaderland Italië – minder indruk maakten. Maar telkens wanneer critici verklaarden dat Spark was uitgeschreven, kwam ze terug met een sterke roman: in 1988 met het licht autobiografische A Far Cry from Kensington, over de uitgeverswereld van de jaren 50; in 1996 met het sarcastische Reality and Dreams, over de moderne filmwereld; en vier jaar later met Aiding and Abetting, een ‘vintage Spark’ over schuld, boete en arrogantie, geïnspireerd door een geruchtmakende moordzaak uit de jaren 70.

 

Advertenties

One thought on “Woensdag 13 april

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s