Dinsdag 12 april

120 jaar geleden had in Athene de eerste editie van de moderne Olympische Spelen plaats. Welke semiliteraire klassieker speelt zich af tijdens de 183ste olympiade van de ‘oude’ spelen? Hint: de winnaars gebruikten toverdrank.

***

Astérix aux Jeux OlympiquesAlle uitwassen van de moderne sportbeoefening passeren de revue: dopinggebruik, corrupte officials, vals spel, geweld op de tribunes – en wie zei er ook alweer dat meedoen belangrijker is dan winnen?
In de stripklassieker Astérix aux jeux Olympiques (1968) van Goscinny & Uderzo telt alleen de erepalm, en die wordt niet alleen begeerd door Romeinse centurions die beseffen dat succes in de sport de beste carrièrezet is, maar ook door de bewoners van het Gallische dorpje dat sinds jaar en dag onoverwinnelijk is dankzij de toverdrank van de plaatselijke druïde. Beide partijen zijn bereid om door roeien en ruiten te gaan om bij de Olympische Spelen op het schavot te staan.

Asterix olympischAsterix aux jeux Olympiques speelt met de archetypen van de klassieke oudheid en met moderne, nog steeds actuele nationale stereotypen; zo worden de oude Grieken neergezet als slimme ritselaars en de voorouders van de Italianen als liefhebbers van dolce far niente. 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s