Maandag 11 april

Gisteren was ook de vijftigste sterfdag van Evelyn Waugh, een schrijver die om meer bekend zou moeten zijn dan alleen (het, toegegeven, briljante) Brideshead Revisited.

***

Waugh Decline and FallEvelyn (spreek uit ‘ievulin’) Waugh was geen vernieuwend schrijver – wat van een tot het katholicisme bekeerde aartsconservatief met een Oxford-opleiding misschien ook niet te verwachten valt. Maar zijn gevoel voor humor, zijn satirische kijk op de Britse upperclass, zijn psychologisch inzicht en zijn perfecte beheersing van de droogkomische dialoog maakten bijna iedere roman die hij schreef briljant. Vanaf Decline and Fall (1928), de snel geschakelde avonturen van een jongen die van de universiteit is afgetrapt, schreef hij meer dan een dozijn (tragi)komedies waarin een naïef personage het moet opnemen tegen de boze buitenwereld.

Waugh The Loved OneIn zijn vroege meesterwerk A Handful of Dust (1934) is dat een sullige edelman die kapotgaat aan het overspel van zijn vrouw (en uiteindelijk verdwaalt in de Zuid-Amerikaanse jungle, waar hij de hele dag Dickens moet voorlezen aan een gestoorde landgenoot); en in Scoop (1938) is het een natuurjournalist die per vergissing wordt uitgezonden om de oorlog in een Afrikaans land te verslaan. In veel van zijn romans verwerkte Waugh zijn eigen biografie: behalve zijn ervaringen als lid van de high society en als correspondent in Afrika bijvoorbeeld zijn diensttijd in de Tweede Wereldoorlog (zie de Sword of Honour-trilogie, 1952-1961) en zijn reis naar Hollywood om te praten over een verfilming van zijn meest gelezen roman Brideshead Revisited (verwerkt in de satire over begrafenisgewoontes in Los Angeles The Loved One, 1948).

Waugh Gilbert FinfoldZelfs de deliria die Waugh na jaren van overmatig alcoholgebruik kreeg, leverden een ontroerende novelle op: The Ordeal of Gilbert Pinfold (1957), over een schrijver wiens rustgevende bootreis naar Ceylon verwordt tot een nachtmerrie.

Advertenties

One thought on “Maandag 11 april

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s