Zondag 10 april

Vandaag is de 75ste verjaardag van de man die begon als reisschrijver, eer inlegde met zijn romans, en tegenwoordig vooral bekend is als ‘de vader van Louis’.

***

Theroux Railway Bazar“Een man van twee gezichten” heeft Paul Theroux zichzelf genoemd. Hij werd beroemd om zijn reisromans, in het bijzonder The Great Railway Bazaar (1975, het verslag van een treinreis van Engeland naar Azië), dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de hausse aan literaire reisverhalen van de afgelopen decennia; maar zijn ‘gewone’ boeken, die vaak gingen die over mensen met dubbellevens, zijn even talrijk: een wetenschapster die bijklust als callgirl in Doctor Slaughter (1984); een schrijver die verdacht veel overeenkomsten vertoont met Paul Theroux zelf in My Secret History (1989); een psychopaat (of toch niet?) in Chicago Loop (1991). In zijn beste roman, The Mosquito Coast (1981), beschrijft Theroux het echec van een antiglobalist avant la lettre die in de jungle van Honduras met zijn gezin een ideaal bestaan hoopt op te bouwen.

Theroux Mosquito CoastHet hoogtepunt van Theroux’ latere werk is My Other Life (1996), door hemzelf omschreven als “imaginaire memoires: het verhaal van een leven dat ik geleefd zou kunnen hebben als de zaken anders gelopen waren”. Overigens lopen Theroux’ twee gezichten de laatste jaren door elkaar, getuige romans als A Dead Hand. A Crime in Calcutta (2009, over een inspiratieloze reisschrijver die opdracht krijgt een moordzaak op te lossen) en The Lower River (2012, waarin een Amerikaan na vijftig jaar terugkeert naar een corrupt en cynisch geworden Malawi).

Oplossing quiz pop en literatuur

1 j
2 h
3 i
4 g
5 f
6 e
7 d
8 c
9 a
10 b

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s