Vrijdag 8 april

Tien jaar geleden overleed een van de grootste na-oorlogse Nederlandse schrijvers.

***

Reve Boslowits WertherGeen Nederlandse auteur zo kleurrijk (en dus zo moeilijk te karakteriseren) als de in een communistisch gezin opgegroeide Gerard (Kornelis van het) Reve (1923-2006).  Na een opleiding tot graficus debuteerde hij in 1946 met het subtiel gestileerde oorlogsverhaal De ondergang van de familie Boslowits, om een jaar later als Simon van het Reve de kritiek te verbazen en te verdelen met de generatieroman De avonden. Tussen de ontroerende novelle Werther Nieland (1949) en het romantisch-decadente Tien vrolijke verhalen (1961) publiceerde Van het Reve wegens een mislukte buitenlandse carrière weinig; hij ging over tot het katholieke geloof en ontwikkelde zijn eigenzinnige stijl, die gekenmerkt wordt door een plechtstatige (quasibijbelse) toon, een meesterlijk gevoel voor ironie en zwarte humor, een kwistig gebruik van religieuze symboliek en een flinke dosis sadomasochisme.

Reve AvondenDe groeiende waardering voor De avonden, alsmede zijn openlijk beleden homoseksualiteit (om te beginnen in zijn geruchtmakende reisverhaal-in-brieven Op weg naar het einde, 1963) en zijn excentrieke publieke optredens, maakten hem tot een cultfiguur in de Nederlandse letteren. Vanaf de jaren 70 kreeg ‘Gerard Reve’ vaak de kritiek dat hij zichzelf herhaalde (‘Wie moet ik anders herhalen?’ luidde zijn weerwoord), maar publiceerde hij naast talloze brievenbundels nog literaire hoogstandjes als De vierde man en Bezorgde ouders. Reves ‘geoudehoer waar Gods zegen op rust’ is tegenwoordig onder jongeren minder populair, zijn invloed op Nederlandstalige schrijvers – van Voskuil tot Koch en van Brusselmans tot Uphoff – is alleen met die van Multatuli, Nescio en Hermans vergelijkbaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s