Zondag 3 april

25 jaar geleden overleed Graham Greene, de Engelse auteur van ‘entertainments’ die nooit de Nobelprijs voor literatuur zou krijgen, hoewel hij er diverse keren dichtbij was.  Hij wordt waarschijnijk meer gelezen dan de laatste twee Britten die door het Nobelprijscomité werden gelauwerd, William Golding (1982) en Doris Lessing (2007).

***

Greene Power and the GloryHenry Graham Greene (1904-1991) zwierf de wereld rond  op zoek naar opwinding en gevaar en deed daarvan in meer dan dertig (reis)romans verslag. Vanaf zijn sterk door Joseph Conrad beïnvloede prozadebuut The Man Within (1925) ontwikkelde hij zich tot een veelzijdig schrijver, die romans over diepgaande morele kwesties afwisselde met komedies en politieke thrillers die niet alleen vlot weglazen maar ook erg geschikt waren voor filmbewerkingen. ‘Entertainments’ noemde Greene romans als Our Man in Havana (1958, over een stofzuigerverkoper die ongewild spion wordt) en Brighton Rock (1938, over een gewetenloze gangster en zijn onschuldige kindbruidje). Maar dat was te bescheiden, want ook een boek als Brighton Rock ging over schuld, boete, hel en verdoemenis – de thema’s waarmee Greene excelleerde in ‘serieuze’ romans als The Quiet American (1953, een goedwillende man veroorzaakt ellende in Indo-China) en A Burnt-Out Case (1960, een gedesillusioneerde man vindt voor even zijn bestemming in een Congolese leprakolonie).

Greene End of the AffairGreene was in 1926 roomskatholiek geworden; het geloof, en vooral religieuze twijfel, speelde een overheersende rol in al zijn grote romans. Zo zwerft in The Power and the Glory (1940) een drinkebroer-priester door revolutionair Mexico, voortdurend op het punt zijn God te verraden; terwijl in The Heart of the Matter (1948) een andere ‘sanctified sinner‘ ten onder gaat in een corrupte West-Afrikaanse kolonie. Maar Greene’s katholicisme was allesbehalve dogmatisch. ’s Heren wegen zijn bij hem ondoorgrondelijk, de genade Gods wordt geheel willekeurig over de mensheid verdeeld, en de bewoners van ‘Greeneland’ (zoals Greene’s universum door zijn fans wordt genoemd) worden eigenlijk vooral door wanhoop naar het geloof getrokken.
Zie ook de Dagkalender van 17 januari.

Advertenties

One thought on “Zondag 3 april

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s