Donderdag 31 maart

Vandaag is de 65ste verjaardag van de Vlaming die bekend werd met Naar Merelbeke en beroemd met Oorlog en terpentijn.

***

Hertmans Naar MerelbekeStefan Hertmans heeft nooit een geheim gemaakt van zijn bewondering voor Rainer Maria Rilke, en vooral voor diens plotloze autobiografische dagboekroman Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge (1910). Al vanaf zijn debuut Ruimte (1981), een melancholieke roman over de tegenstelling tussen platteland en stad, laat Hertmans net als Rilke ‘grote tussenruimtes’ in zijn werk, onder het motto: ‘Je moet niet te ijverig zijn als schrijver, niet alles willen invullen.’ Hertmans’ vroege proza, bestaande uit bizarre verhalen in de stijl van Borges en Cortázar, is gecomprimeerd en weinig toegankelijk. Pas in de jaren 90 werd het minder hermetisch, bijvoorbeeld in het veelgeprezen Naar Merelbeke (1994), een pastiche op het in Vlaanderen populaire genre van de autobiografische roman over een jeugd op het platteland.

Hertmans Oorlog en terpentijnHet (publieke) succes van Naar Merelbeke kreeg een vervolg met de bundel filosofische reisverhalen Steden (1998) en met de ‘roman in verhalen’ Als op de eerste dag (2001), die aan de hand van negen casestudy’s – uit de wereld van kinderen, scholieren en volwassenen – de werking van geweld en de rol van de verbeelding daarin illustreert. Nadien publiceerde Hertmans onder meer drie dichtbundels, een toneelstuk en vier essaybundels waarin zijn ervaring als docent kunstfilosofie duidelijk naar voren kwam. Maar het grote publiek bereikte hij in 2013, met de roman Oorlog en terpentijn, waarin hij het leven van zijn grootvader in de belle époque en tijdens de Eerste Wereldoorlog reconstrueert.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s