Dinsdag 29 maart

Gisteren was ook de 80ste verjaardag van een Peruaanse schrijver die de Nobelprijs 2010 kreeg „voor het in kaart brengen van de machtsstructuren en zijn snijdende beelden van het verzet, de rebellie en de ondergang van het individu”. De auteur van romans als De oorlog van het einde van de wereld (1981) en Het feest van de bok (2000) was de achtste Zuid-Amerikaanse en de elfde Spaanstalige schrijver die de prijs ontving.

***

Vargas Llosa Stad en de hondenRomans en politieke ideologieën zijn allebei verzinsels, meent Mario Vargas Llosa (die in 1990 presidentskandidaat in zijn geboorteland Peru was); alleen komen romans daar rond voor uit. En zeker Llosa’s vroege romans, die met behulp van modernistische technieken als stream of consciousness en meervoudig perspectief commentaar leveren op de totalitaire tendensen in de Zuid-Amerikaanse samenleving en politiek. In zijn romandebuut De stad en de honden (1963) is het decor een fascistoïde kadettenschool in Lima (die Llosa zelf bezocht had); in Het groene huis (1965) is het een bordeel in een provinciestad en in Gesprek in de kathedraal (1969) een drukbezochte kroeg.

Vargas Llosa Oorlog aan het eindeHoewel Vargas Llosa (Arequipa, 28 maart 1936) promoveerde op het werk van García Márquez, en met Cortázar en Fuentes tot de kopstukken van de Latijns-Amerikaanse boom wordt gerekend, is hij geen echte magisch realist. Zijn meesterwerk De oorlog van het einde van de wereld (1981) is een relatief conventioneel epos over een sektarische opstand in Noordoost-Brazilië; het vier jaar eerder verschenen Tante Julia en meneer de schrijver is een autobiografische postmoderne klucht over een soapschrijver die door zijn liefde voor een sexy tante zelf de hoofdrolspeler in een melodrama wordt.

Vargas Llosa Feest van de bokDe (erotische) romans die Vargas Llosa publiceerde tijdens en na zijn mislukte politieke avontuur – hij verloor uiteindelijk van de dictator in de dop Alberto Fujimori – waren beneden zijn niveau; en afgezien van het in 2000 verschenen Het feest van de bok (een naar heden en verleden uitwaaierende roman over de laatste dag uit het leven van de Dominicaanse dictator Trujillo die ook te lezen is als een analyse van Latijns-Amerikaans machismo) en de toekenning van de Nobelprijs in 2010 kende ook zijn schrijverscarrière geen hoogtepunten meer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s