Maandag 28 maart

Op deze dag 75 jaar geleden benam Virginia Woolf zich het leven door met stenen in haar zakken de rivier de Ouse in te lopen. De auteur van Mrs Dalloway en Orlando geldt als de invloedrijkste schrijfster uit de wereldliteratuur.

***

Woolf tweeWeinigen waren zo voorbestemd voor een literaire carrière als Adeline Virginia Stephen. Niet alleen was ze de dochter van de essayist Leslie Stephen, de spil van de progressieve Bloomsbury Group en de echtgenote van de man of letters Leonard Woolf, ook was haar jeugd een schrijversgoudmijn: ze werd misbruikt door haar halfbroer, verloor haar moeder en vader op jonge leeftijd en leed vanaf haar dertiende aan depressies (die haar op haar 59ste tot zelfmoord dreven). Na haar conventionele debuut in 1915 schreef ze een half dozijn romans waarin ze met behulp van innerlijke monologen probeerde de gedachten en het onderbewustzijn van haar personages weer te geven – dit als tegenwicht tegen het haars inziens oppervlakkige realisme van tijdgenoten als Arnold Bennett en John Galsworthy.

Woolf OrlandoVoortbordurend op Proust en Joyce en schrijvend in een sensitieve stijl publiceerde Woolf experimentele klassieken als Mrs Dalloway, To the Lighthouse en vooral The Waves, dat door de in elkaar overvloeiende stemmen van zes personages te lezen is als een gedicht in proza. Behalve een meester van de psychologische roman – Edward Albee noemde zijn toneelstuk over de angst voor emoties terecht Who’s Afraid of Virginia Woolf? – werd Woolf door essays als A Room of One’s Own (1929) een kopstuk van de feministische beweging. In haar vrolijke pseudobiografie Orlando, over een edelman met het eeuwige leven en twee geslachten, stelde ze de man-vrouwverhoudingen ter discussie. De historische en literaire gendersatire is een bron van inspiratie voor telkens weer nieuwe (vrouwelijke) auteurs.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s