Zaterdag 26 maart

Vandaag viert Bangladesh – voor de 45ste keer – Onafhankelijkheidsdag. In welke roman van de diplomaat-schrijver F. Springer (Carel Jan Schneider, 1932-2011) vormt het voormalige Oost-Pakistan het decor?

***

Springer BougainvilleIn Bougainville, verschenen in 1981 en voorzien van de ondertitel ‘Een gedenkschrift’, reconstrueert de middelbare diplomaat ‘Bo’ in Bangladesh anno 1973 het leven van zijn jeugdvriend. Deze Tommie is op een prachtig strand aan de Golf van Bengalen verdronken nadat hij zijn klasgenoot voor het eerst sinds tijden weer eens heeft opgezocht. En wat ten minste zo toevallig is: niet lang na Tommie’s dood krijgt Bo een pakket met papieren opgestuurd; en daarin bevinden zich behalve de memoires van Tommie’s opa – een man die nog over de bol is geaaid door Multatuli en ter kooi is gegaan met Mata Hari – ook enkele veelzeggende geschriften van Tommie zelf.

Springer tweeAls de perfecte verteller die hij is, vlecht Springer drie verhaallijnen door elkaar: de licht snoeverige herinneringen van Tommie’s opa (een gefrustreerde idealist die in het begin van de twintigste eeuw naar Indië ging), het verhaal van Tommie en Bo en hun vriendschap door de jaren heen, en het relaas van Bo als zaakgelastigde in het Bangladesh van net na de onafhankelijkheid. Vooral het laatste geeft Springer de gelegenheid om te laten zien dat hij meer is dan een meester van het melancholieke gemiste-kansenverhaal. De pretenties van de (Nederlandse) ontwikkelingswerkers worden door Bo droogkomisch gerelativeerd (‘Zo, dacht ik, nu even die Gangesdelta droogleggen’), terwijl de chaotische inontvangstname van een baggermachine voor literaire slapstick à la Elsschot zorgt: ‘Dat moest hem zijn. Vergissen was niet mogelijk: op het achterdek stond een gevaarte, in mijn verbeelding zo groot als twee huizen onder één kap, met op de zijkanten in vlammende letters geschilderd: Chargé d’affaires of the Netherlands, room 702, Hotel Intercontinental, Dacca.’.

Oplossing Jezus-quiz

1 c (God toont zich meedogenlozer dan de Duivel, en Zijn zoon wordt daar ongewild de dupe van)
2 b (Jezus, een mens van vlees en bloed, geeft zijn eigen versie van het evangelie)
3 g (Satire op het stalinisme is tegelijkertijd het verhaal van een Jezusbiograaf)
4 e (Humoristische geschiedenis van het vroege christendom en de handelingen der apostelen)
5 j (Gezelschapsdame van Jezus klaagt de apostelen van Jezus aan)
6 f (De mens Jezus en de twijfelende verrader Judas)
7 d (De wederopgestane Lazarus heeft geen goede herinneringen aan Jezus)
8 h (Tijdreiziger oefent invloed uit op de Passie)9 a (Jezus’ veertig dagen in de wildernis vanuit verschillende perspectieven)
10 (Enigszins gedateerd melodrama over de vroege christenen (inclusief Petrus) en de wrede keizer Nero)

Advertenties

One thought on “Zaterdag 26 maart

  1. Prachtige schrijver! Ook een meester van de beginzin. “Niemand zal het zich herinneren, maar in 1973 bracht de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties een kort bezoek aan Dacca, de hoofdstad van de twee jaar tevoren in veel bloed geboren staat Bangladesh.”
    Zelf zei Springer over het geheim van een goede eerste zin: “Geen woord teveel gebruiken. Die zin moet inhouden waar het boek over gaat. De dramatiek moet erin besloten liggen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s