Donderdag 24 maart

Vandaag is het Wereldtuberculosedag. Bekende schrijvers als Kafka en Orwell stierven aan de ziekte. Maar hoe heet de beroemdste roman waar tbc een rol in speelt?

***

Manns ZauberbergDer Zauberberg (1924) van Thomas Mann.
Deze kolossale ideeënroman is de Mount Everest van de wereldliteratuur; zelfs doorgewinterde literaire alpinisten, die zonder problemen hoge toppen als Moby-Dick en Anna Karenina hebben bedwongen, blijven vaak onderweg steken. Allereerst doordat Der Zauberberg bijna duizend pagina’s dik is; in het voorwoord van de roman waarschuwt de alwetende verteller al dat hij met het verhaal van zijn hoofdpersoon niet ‘in een handomdraai’ klaar zal zijn. Daarnaast omdat Mann zich weinig gelegen laat liggen aan een spannend plot of een hoog tempo. Het gaat om de karakterontwikkeling van de Hamburgse ingenieur Hans Castorp, en om de politieke en ethische discussies die door zijn leermeesters worden gevoerd.

Mann tweeAf en toe lijkt het zelfs of de tijd wordt stilgezet – een toepasselijk effect in een roman die zich afspeelt in een sanatorium dat zijn patiënten dwingt tot rust en regelmaat. De drie weken die de 23-jarige Hans heeft uitgetrokken voor een bezoek aan zijn tuberculeuze neef in Davos worden er dan ook ongemerkt 360; zeven jaren waarin Hans van een enigszins naïeve jongeman verandert in een mens van de wereld. Hij voert gesprekken met de Italiaanse humanist Settembrini en de reactionaire jezuïet Naphta; hij wordt hopeloos verliefd op het Russische jongensmeisje Clawdia Chauchat; en hij leert drinken en praten van de Hollandse (!) bon vivant Mynheer Peeperkorn. Met de meeste mensen in zijn omgeving loopt het niet al te best af, maar zelf is hij uiteindelijk perfect gebildet. In een epiloog zien we hem terug in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog – een laatste staaltje van de ironie waarin Mann grossiert.

Advertenties

One thought on “Donderdag 24 maart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s