Maandag 21 maart

Vijfenveertig jaar geleden overleed in Utrecht de auteur van de Anton Wachter-cyclus en nog 44 andere romans.

***

Vestdijk PastoraleZijn verzamelde romans werden uitgegeven in 52 prachtbanden; zijn werk was jarenlang verplicht op de leeslijst; zeven van zijn boeken werden verfilmd; zijn bewonderaars analyseerden en propageerden het oeuvre in honderden artikelen. Het heeft niet mogen baten: Simon Vestdijk, het fijnste kasplantje van de Nederlandse literatuur, heeft nauwelijks meer lezers, en al helemaal niet van onder de vijftig. Verklaarbaar misschien, in het geval van een schrijver die zo veelzijdig was dat er nauwelijks een lijn in zijn oeuvre te ontdekken is; maar ook jammer. Zelfs in een versnelde cultuur kunnen sommige psychologische en historische romans van de schrijvende dokter nog op het hoogste niveau mee.

Vestdijk KellnerZijn proustiaanse autobiografie Kind tussen vier vrouwen bijvoorbeeld, in 1933 wegens de lengte door de uitgeverij geweigerd en daarna door Vestdijk geplunderd voor twee van zijn beste romans: Terug tot Ina Damman, deel 3 van de achtdelige Anton Wachter-cyclus, en Meneer Visser’s hellevaart. En wat te denken van Pastorale 1943, de roman die al in 1948 korte metten maakte met de mythe van het heldhaftige Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog? Of De ziener, waarin een gluurder in een jaren-50-stadje een lelijke lerares en een verlegen leerling bij elkaar brengt? Of natuurlijk De kellner en de levenden, een verbluffende roman over het Laatste Oordeel in een moderne Nederlandse stad die niet alleen de liefhebbers van het magisch realisme zal aanspreken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s