Zaterdag 19 maart

Bernard Malamud overleed in 1986, Saul Bellow in 2005; maar de derde van de joods-Amerikaanse Grote Drie leeft nog en is vandaag 83 geworden.

***

Roth PortnoyEen joodse schrijver wil hij niet genoemd worden, maar het joodse middenklasseleven in Amerika is al even moeilijk uit zijn werk weg te denken als de Woody Allen-achtige humor of de obsessie van zijn personages met seks. De Newarker Philip Roth debuteerde in 1959 met de verhalenbundel Goodbye, Columbus, die toevallig succesvol verfilmd werd in het jaar dat de voormalige docent Engels een miljoenenpubliek bereikte met het even controversiële als geestige Portnoy’s Complaint (1969), over een joodse jongen die zijn (seksuele) frustraties biecht bij een psychiater. Sindsdien heeft Roth meer dan 25 romans geschreven, die meer de invloed van Kafka dan van Bellow laten zien, en waarvan er negen het leven en denken van zijn alter ego Nathan Zuckerman boekstaven (begin met de verzameling Zuckerman Bound, 1985). Een andere terugkerende figuur, David Kepesh, werd geïntroduceerd in The Professor of Desire (1977), een roman over een literatuurdocent in crisis die in Praag naar zijn joodse wortels op zoek gaat.

Roth Human StainRoth leefde zijn voorliefde voor spelletjes met alter ego’s en schuivende identiteiten het opvallendst uit in The Counterlife (1986) en Deception (1990), een roman over overspel en onbehagen die geheel uit dialogen bestaat. Maar zijn vruchtbaarste periode was in de jaren 90 en 0, toen hij in een hoog tempo vier romans over Amerika in de 20ste eeuw publiceerde: Sabbath’s Theater, American Pastoral, The Human Stain en The Plot Against America. Dat Roth daarna niet uitgeschreven was, bewees hij met een aantal boeken over ouderdom en verval waarvan het melancholieke Exit Ghost het hoogtepunt is.

Advertenties

One thought on “Zaterdag 19 maart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s