Vrijdag 18 maart

Vandaag dertig jaar geleden overleed de eerste van de Grote Drie van de joods-Amerikaanse literatuur. Hoe heette de schrijver van The Fixer en The Assistant?

***

Malamud Natural“Een Malamud-personage,” antwoordde Bernard Malamud (1914-1986) desgevraagd, “is iemand die bang is voor zijn lot, erdoor wordt ingehaald, en er toch in slaagt om eraan te ontkomen.” De zoon van joods-Russische emigranten in Brooklyn werd beïnvloed door de Jiddische verteltraditie, maar debuteerde met een ‘typisch Amerikaanse’ roman over de opkomst en ondergang van een honkbalspeler (The Natural, 1952). De romans en verhalen die hij daarna schreef waren vaak absurdistische morele fabels over kleine joodse luiden in New York, rechttoe-rechtaan gestileerd en even humoristisch als humanistisch.
MalamudZijn beste romans zijn The Assistant (1957), waarin een winkeldief uit schuldgevoel een joodse kruidenier helpt en langzaam overgaat tot het jodendom, en Dubin’s Lives (1979), over een oudere biograaf wiens leven door een jonge vrouw in de war wordt geschopt. Maar na het lezen van de verzamelde verhalen, of The Fixer (over een joodse zondebok in tsaristisch Rusland), of God’s Grace (over een man die na een kernoorlog een nieuwe beschaving met een stel apen moet opzetten), moet je wel concluderen dat Malamud niets ondermaats heeft gepubliceerd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s