Donderdag 17 maart

Vandaag is het Saint Patrick’s Day én de zesde dag van de Duitsland-Boekenweek. Welke latere Nobelprijswinnaar schreef in 1957 een Irisches Tagebuch?

***

Böll Und sagteDat was Heinrich Böll (1917-1985).
Trümmerliteratur’, puinliteratuur, noemde de Rijnlandse Nobelprijswinnaar (1972) zijn merendeels korte romans. Als geen ander beschreef Heinrich Böll de ontreddering en daarna de morele leegheid waarin West-Duitsland na de Tweede Wereldoorlog verkeerde; het ontroerendst in Und sagte kein einziges Wort (1953), een roman over een huwelijkscrisis. De van het oostelijk en westelijk front teruggekeerde schrijver was rooms-katholiek, maar stond kritisch tegenover de kerk, bijvoorbeeld in Ansichten eines Clowns (1963, over een man die zijn integriteit en spiritualiteit probeert te bewaren in een door materialisme beheerste samenleving). Böll begon zijn carrière met laconiek geschreven romans en verhalen over de oorlog, waarvan Der Zug war pünktlich (1949) de eerste was.
Böll BillardIn zijn romans over Duitsland ten tijde van het Wirtschaftswunder experimenteerde hij voorzichtig met de vorm: Billard um halb zehn (1959, de geschiedenis van drie generaties Keulse architecten) speelde zich af in één dag; de satire Gruppenbild mit Dame (1971, over een ‘gewone’ Duitse vrouw) is opgebouwd uit interviews en documenten. Ook na zijn Nobelprijs bleef Böll zich opwerpen als geweten van de natie: in het door Volker Schlöndorff verfilmde Die verlohrene Ehre der Katharina Blum (1974) viel hij de schandaaljournalistiek aan, en in Fürsorgliche Belagerung (1979) sprak hij zich uit over het RAF-terrorisme en de reactie van de Duitse staat daarop.

 

Oplossing quiz Tom Poes en de anderen
1 h
2 a
3 b
4 d
5 e
6 g
7 i
8 j
9 c
10 f

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s