Dinsdag 15 maart

Twintig jaar geleden overleed Wolfgang Koeppen (1906-1996), een Duits auteur met een Nederlands tintje.

***

Koeppen Unglücklige Liebe‘Het is me nooit gelukt om in een verstandig mens te veranderen,’ zei Wolfgang Koeppen in een van zijn laatste interviews. De in burgerlijk Pommeren opgegroeide schrijver doelde op zijn (politieke) radicalisme, dat al sprak uit zijn debuut Eine unglückliche Liebe (1934), een sleutelroman over de anti-nazistische cabaretgroep Die Pfeffermühle. Maar hij zou ook hebben kunnen verwijzen naar het gebrek aan energie (lees: het teveel aan drank) dat hem ervan af had gehouden om nog een roman te schrijven na zijn grote successen uit de jaren 50.

Koeppen TreibhausKoeppen had in 1951 zijn literaire comeback gemaakt met Tauben im Gras, een in woedende stijl geschreven roman over een dertigtal gedesillusioneerde en onsympathieke personages; in Das Treibhaus (1953, over de laatste integere politicus van Bonn) en Der Tod in Rom (1954, over vier gezinsleden en het nazi-verleden) had hij het Duitse establishment en de ‘zogenaamde’ naoorlogse democratie verketterd. Daarna wijdde hij zich aan reisreportages en aan een ‘grote roman’ over een ontheemde Haagse jonkheer, waarin onder meer zijn ballingschap in het Scheveningen van voor de Tweede Wereldoorlog verwerkt zou worden. Bij zijn dood bleken jammer genoeg maar 80 (mooie) pagina’s van Die Jawang-Gesellschaft geschreven te zijn; ze zijn te vinden in de postume prozaverzameling Auf dem Phantasieross (2001).

Advertenties

One thought on “Dinsdag 15 maart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s