Maandag 14 maart

De 14de dag van de derde maand, oftewel 3/14 in de Amerikaanse notatie, is Wereld Pi Dag. Het getal dat verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel aangeeft (afgerond 3,14) speelt vanzelfsprekend een rol in het klassieke kinderboek De telduivel (1998) van de Duitse filosoof Hans Magnus Enzensberger.

Enzensberger twee***

De telduivel (‘Der Zahlenteufel’), voorbeeldig kleurrijk geïllustreerd door Rotraut Susanne Berner, was het eerste boek dat de dichter-essayist Hans Magnus Enzensberger (1929) schreef over zijn grote hobby: wiskunde. In twaalf hoofdstukken, die elk een nachtelijke droom beschrijven, vertelt Enzensberger het verhaal van Robert, een ongecijferde basisscholier die aan de hand van een opvliegend maar sympathiek telduiveltje stap voor stap wordt ingewijd in de bouwstenen van de theoretische mathematica – van oneindige verzamelingen tot het getal pi. Wie het ‘hoofdkussenboek voor iedereen die bang voor wiskunde is’ uit heeft, kent het verschil tussen driehoeksgetallen en vierkantsgetallen, kan overweg met de driehoek van Pascal en de zeef van Erathosthenes, en kijkt nooit meer met dezelfde ogen naar krakelingen, sneeuwvlokken en kokosnoten.

Enzensberger TelduivelIn 1998 zei Enzensberger in een interview met NRC Handelsblad: “Waar ik op in probeer te spelen met De telduivel is het oermathematisch begrip dat bij ieder mens aanwezig is. Vergelijk het maar met muziek: niet iedereen kan een instrument spelen of een aria zingen, maar er is niemand die geen enkel gevoel voor muziek heeft. Het klinkt misschien hoogdravend, maar kinderen kunnen zich nog laten verrassen door de schoonheid van een goed opgebouwde getallenrij; net zo goed als ze zich niet gauw zullen vervelen bij het maken van een gecompliceerd bouwwerk van blokken of lego. De wiskunde is veel te mooi om over te laten aan gespecialiseerde studiebollen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s