Vrijdag 11 maart

Vanavond wordt op het Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg de 81ste Boekenweek geopend. Het motto van de avond is ‘Was ich noch zu sagen hätte’, het thema van de week is Duitsland. Daarom vandaag de literaire landkaart van onze oosterburen. Berlijn volgt morgen.

***

In Lübeck heb je het ‘Buddenbrookhaus’, dat tegenwoordig is ingericht als museum voor Thomas (en Heinrich) Mann. Bij Maulbronn staat het klooster waar Hess’s Narziss en Goldmund ooit geweest zijn. En in Baden-Baden word je rondgeleid langs de roulettetafels waaraan de hoofdpersoon uit Dostojevski’s Speler zou hebben gezeten. Maar het is in het Rijnland dat het Duitse literatuurtoerisme het sterkst is ontwikkeld. Tussen het stadje Worms en het Odenwald zijn maar liefst twee lange toeristische routes uitgezet op basis van het Nibelungenlied, het middeleeuwse epos over de ondergang van de drakendoder Siegfried (dat in de negentiende eeuw door Richard Wagner onherkenbaar werd getransformeerd tot de operacyclus Der Ring des Nibelungen).

Kaart (Pieter Steinz en Rik van Schagen) uit Steinz - Gids voor de wereldliteratuur (Nieuw Amsterdam, € 34,95)

Kaart (Pieter Steinz en Rik van Schagen) uit Steinz – Gids voor de wereldliteratuur (Nieuw Amsterdam, € 34,95)

Voor een ‘authentieke’ lezen-op-locatie-ervaring kunje ook een tripje maken naar de Rijn bij St Goarshausen, waar sinds jaar en dag de boter gebraden wordt uit de Loreley-rots waaraan Heinrich Heine zijn beroemde gedicht wijdde. Of je reist naar oostelijk Duitsland, waar je de bijbehorende literatuur voor het uitzoeken hebt: een Pruisische familieroman aan de oever van het Stechlin-meer; een twintigste-eeuwse variatie op Goethe’s Junge Werther in het museumstadje Weimar; een anti-oorlogstoneelstuk van de meester van het vervreemdingseffect in Halle; een Homerisch oorlogsverhaal in het Florence van het Noorden; een experimentele Hongaarse liefdesroman in een lommerrijke badplaats aan de Oostzee; een bundel korte ‘Ossi-Wessi’-verhalen in een Saksische provinciestad; een onconventionele spionagethriller in het Leipzig van de Koude Oorlog. En dan laten we de literatuur over het voormalige Oost-Pruisen, waaronder Günter Grass’ ‘Danziger Trilogie’ en Michel Tourniers Roi des aulnes, nog buiten beschouwing. Dankzij de wereldoorlogen, en de daarmee gepaard gaande grensverschuivingen, heeft die een plaatsje gekregen op de kaart van Polen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s