Woensdag 9 maart

‘[Zij] ging er mee door om zich bij deze gelegenheid voor te doen als een ongrijpbare combinatie van spontaniteit en onschuld.’
Uit welke onlangs in een nieuwe vertaling uitgebrachte roman van Henry James is dit citaat afkomstig?

***

James DaisyIn Daisy Miller (1878), nu in een vertaling van Frank Lekens uitgebracht bij de Wereldbibliotheek, zijn Zwitserland en Italië het decor voor een tragedie op broekzakformaat: de ondergang van een charmant New-Yorks meisje, dochter van een nouveau riche, dat zich niets gelegen laat liggen aan wat anderen denken. Daisy Miller noemt zichzelf een flirt (‘did you ever hear of a nice girl who wasn’t’), en is eigenlijk een proto-feministische heldin die gestraft wordt voor haar behoefte aan spontaniteit. ‘Een kind van de natuur’ noemde James (1843-1916) zijn heldin in het voorwoord bij de herziene editie van Daisy Miller in 1909. Daisy is de belichaming van de onbedorvenheid die James associeerde met Amerika – een naïviteit die in zijn werk vaak ten onder gaat wanneer ze in contact komt met de corruptie en de wereldwijsheid van het Oude Europa.
James Daisy MillerToch is Daisy meer dan een typetje dat uitdrukking geeft aan het thema van de verloren onschuld; ze is een personage van vlees en bloed dat bij de lezer eerst bewondering en daarna medeleven oproept. Daarbij vormt ze een perfect contrast met de jonge Amerikaan vanuit wiens perspectief we het verhaal voorgeschoteld krijgen: de voornaamloze Winterbourne, die hopeloos verliefd wordt op Daisy maar te stijf en te conventioneel is om dat op een fatsoenlijke manier aan haar duidelijk te maken. Het is Winterbourne die Daisy in Rome uiteindelijk zal verloochenen tegenover de bekrompen Amerikaanse aristocraten, die de goede eigenschappen van hun eigen cultuur te snel hebben ingeruild voor de waarden van hun nieuwe vaderland.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s