Zaterdag 5 maart

Jay McInerney kondigde onlangs aan dat hij zijn succesromans Brightness Falls (1992) en The Good Life (deze maand tien jaar geleden verschenen) uitbreidt tot een trilogie. Waar waren we gebleven?

***

McInerney BrightnessThe Good Life begint op de avond van de tiende september 2001 met een kijkje in de levens van de twee begin-veertigers die de hoofdrol spelen, Corrine Calloway (hoofdpersoon van Brightness Falls, ongelukkig getrouwd, moeder van twee kinderen, scenarioschrijfster in spe) en Luke McGavock (miljonair in ruste, vader van een verwende en losgeslagen dochter, ongelukkig getrouwd). Hun eerste ontmoeting heeft plaats in downtown Manhattan, op de ochtend na 9/11 (“Aswoensdag’), waarna hun liefde-op-het-eerste-gezicht zich ontwikkelt in de schaduw van Ground Zero, waar Corrine en Luke als vrijwilligers in de gaarkeuken voor de reddingsploegen werken.

McInerney Good LifeBehalve een elfseptemberroman is The Good Life een verhaal van in elkaar grijpende midlifecrises, zoals het motto van John Cheever (“Ik kan in deze levensfase hoogstens een soort eenzaamheid zien’) suggereert. Zoals McInerney zei in een interview met NRC Handelsblad: “De roman had even goed ‘Love in Middle Age’ kunnen heten; hij gaat over het capituleren voor de middelbare leeftijd. Brightness Falls is een roman over jeugd, The Good Life over niet langer jong zijn. In Amerika geloven we dat je jezelf altijd opnieuw kunt uitvinden, maar als je veertig, vijftig bent, moet je beseffen dat een nieuwe start heel moeilijk wordt. Als je getrouwd bent en kinderen hebt, kun je bijvoorbeeld niet verliefd worden zonder ingrijpende gevolgen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s