Vrijdag 4 maart

Precies honderd jaar geleden werd de joods-Italiaanse roman- en verhalenschrijver Giorgio Bassani geboren. Met welke stad was zijn werk vooral verbonden?

***

Bassani De tuinJames Joyce had Dublin, Italo Svevo Triëst, Raymond Chandler Los Angeles; het leven en werk van de melancholieke traditionalist Giorgio Bassani is sterk verbonden met de Noord-Italiaanse stad Ferrara, waar hij tot 1943 woonde. Alle verhalen van zijn debuutbundel Binnen de muren (1956) spelen zich er af – bijvoorbeeld dat van de uit het kamp teruggekeerde jood die vergeefs probeert om zijn naam van de gedenkplaat aan de synagoge af te krijgen – maar ook de door Vittorio de Sica verfilmde roman De tuin van de Finzi-Contini’s (1962). Hierin vertelt een joodse jongen over de paradijselijke tijd die hij doorbracht op het landgoed van een oude professor nadat het gewone leven voor hem en zijn vrienden onmogelijk is geworden door de rassenwetten van de fascisten.

Bassani FerraraDe trauma’s van de jodenvervolging, waaraan Bassani zelf ontsnapte door in het verzet te gaan, spelen ook een rol in zijn laatste roman De reiger (1968), over een advocaat en grootgrondbezitter die tijdens een eendenjacht besluit om een einde aan zijn leven te maken. Bassani’s verzamelde werk is uitgegeven in de mooie band Het verhaal van Ferrara.

Zie ook de videobespreking van de ‘Tuin’ op http://tv.nrc.nl/video/leest/article1348089.ece/Giorgio_Bassani

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s