Donderdag 3 maart

Vandaag is de sterfdag van Georges ‘Oulipo’ Perec (1936-1982) en van John ‘Stoner’ Williams (1922-1994), maar vooral van Marguerite Donnadieu (1914-1996), die onder pseudoniem onder meer de Prix Goncourt won.

***

Duras AmantHet meeste werk van Marguerite Duras, zo betogen haar biografen, mystificeert haar eigen leven. De als Marguerite Donnadieu geboren schrijfster en cineaste keerde in romans en scenario’s telkens op andere manieren terug naar het bewogen verleden. Haar ongelukkige jeugd in Frans-Indochina en haar relatie met een veel oudere Chinese man waren het onderwerp van Un barrage contre le Pacique (1950) en het met de Prix Goncourt bekroonde L’Amant (1984); haar verzetsverleden en het verblijf van haar man in Dachau lagen aan de basis van La Douleur (1985). Duras begon te schrijven onder invloed van Hemingways kunst van het weglaten, en ontwikkelde in de jaren 50 haar zogenaamde ‘écriture de silence’, gekenmerkt door korte zinnen, abstracte dialogen en een voorkeur voor het weergeven van emotie in plaats van actie.
Duras Moderato cantabileHet sfeervolle Hiroshima mon amour (1959), dat werd geschreven als scenario voor de gelijknamige film van Alain Resnais, varieert op Duras’ favoriete thema van de onmogelijke liefde: een Franse vrouw vertelt tijdens een korte affaire met een Japanse architect over haar verboden liefde voor een Duitse soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Duras’ werk uit de jaren 50 en 60 wordt door sommige critici gerekend tot de ‘nouveau roman’, maar hoewel ze de dagelijkse werkelijkheid als raadselachtig voorstelt, probeert ze haar lezers niet van hun stuk te brengen door al te wilde (vorm)experimenten.

Advertenties

One thought on “Donderdag 3 maart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s