Maandag 29 februari

Vannacht uitgereikt: de Academy Awards. Over de Oscars gesproken: welke Vlaamse auteur werd vier jaar geleden voor zijn roman Ik Hollywood genomineerd voor de Librisprijs?

***

Van Loy Ik HollywoodIk, Hollywood van Jan Van Loy is een roman van de grote greep, een panorama van de twintigste eeuw door de ogen van een filmtycoon. Het levensverhaal van Louie Peters, een weesjongen die miljonair wordt, bestrijkt het grootste deel van de filmgeschiedenis, van de zwijgende two-reelers uit de pionierstijd (vóór de Eerste Wereldoorlog) tot de quasi-intellectuele independent films van de jaren zeventig. Je krijgt een prachtig beeld van de naïeve begintijd, toen scenario’s nog assemblages heetten, een rijer niet meer was dan een meewandelende camera, en benzedrine de favoriete toevoeging was aan de koffie van de harde werkers; kortom van de jaren dat alles nog moest worden uitgevonden, van het acteren voor een camera tot het genereren van publiciteit. Maar ook de hoogtijdagen van het studiosysteem met z’n machtige bazen en wispelturige sterren komen aan bod, alsmede de mijlpalen van de filmindustrie: de ontwikkeling van de avondvullende speelfilm, de overgang naar sprekende films, de winsten tijdens de Depressie, het succes van technicolor en cinemascope, de opkomst van de kleine filmmaatschappijen.

Wie Ik, Hollywood leest, maakt kennis met de groten van de filmgeschiedenis, al maken ze geen van allen hun opwachting onder hun eigen naam: Theda Bara, de vamp van de zwijgende cinema; Marilyn Monroe en Natalie Wood, beiden ongelukkig en te jong gestorven; Marlon Brando en James Dean, de getroebleerde troublemakers; Michelangelo Antonioni, de stijlvolle Italiaan die zijn arthousecinema naar Hollywood exporteerde. En natuurlijk Louis B. Mayer, de studiobaas die model stond voor Van Loys hoofdpersoon Louie Peters.
Van Loy reclame

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s