Dinsdag 23 februari

Vandaag is de honderdste geboortedag van de schrijver van de voormalige leeslijstklassiekers Beekman en Beekman en Help! de dokter verzuipt. Maarre… hoe heette hij ook al weer?

***

Kortooms Help!Zou Toon Kortooms (1916-1999) nog gelezen worden? Veertig jaar geleden was de Deurnese streekschrijver populair op middelbare scholen, vooral door de film die er van zijn Help! de dokter verzuipt (1968) werd gemaakt door Nikolai van de Heyde (met Willeke van Ammelrooy als ontluikende seksbom). Ook zijn trilogie Beekman en Beekman (1946, 1949, 1950), over een tweeling uit de Peel, was een grote bestseller (twee miljoen exemplaren verkocht) en stond in menige boekenkast naast de Winkler Prins en het werk van Loe de Jong. Tegenwoordig is zijn naam uit het literaire leven verdwenen en wordt die alleen in Kortooms’ geboorteplaats Deurne nog hooggehouden. Daar staat een borstbeeld van hem voor de bibliotheek en kun je koffie drinken in Grand Café Beekman en Beekman op de Markt.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s