Maandag 22 februari

Vandaag viert de grootste Nederlandse romanschrijver en essayist onder de zestig zijn 45ste verjaardag.

***

Grunberg Joodse messias‘Ik dacht toen dat wanhoop iets ernstigs was, als in boeken of films. Wanhoop is uitermate droog en komisch.’ Aldus de ik-figuur in Figuranten (1997), de tweede roman van Arnon Yasha Grunberg. Een Chaplin of een Tati had Grunberg willen worden, maar toen hij werd afgewezen voor de toneelschool werd hij schrijver, en een productieve ook. Sinds zijn debuut Blauwe maandagen (1994, het verslag van een mislukte jeugd in Amsterdam-Zuid) publiceerde hij twaalf tragikomische romans onder zijn eigen naam en twee onder het pseudoniem Marek van der Jagt (De geschiedenis van mijn kaalheid, over een Weense jongen die gebukt gaat onder zijn kleine geslacht, in 2000; Gstaad 95-98, een schelmenroman over een man die grossiert in ‘noodzakelijke zonden’, in 2002). In zijn vroegere werk beschrijft Grunberg de belevenissen van zijn helden – gedoemde schlemielen die wanhopig vorm proberen te geven aan een leven in de leegte – als een soort literaire slapstick in een geheel eigen stijl (korte zinnen, veel herhalingen, hilarische pseudofilosofieën); zoals in Figuranten, waarin drie mensen ernaar streven Hollywood te veroveren, en Fantoompijn (2000), over een mislukte schrijver die een internationale bestseller schrijft met De Pools-joodse keuken in 69 recepten om daarna te eindigen in eenzaamheid.

Grunberg TirzaSinds het Librisprijs-winnende, verfilmde én op de planken gebrachte Tirza is Grunbergs schrijfstijl wat ‘rustiger’ geworden en de verhalen gaver – en enigszins maatschappijkritisch. In Onze oom (2008) adopteert een majoor (mislukt als militair en echtgenoot) een jong meisje; in De man zonder ziekte (2012) komt een Zwitserse architect in een kafkaëske nachtmerrie terecht wanneer hij in Bagdad gevangen wordt genomen wegens verdenking van spionage. Maar wanhopig blijven de personages, elke keer weer.

 

 

Oplossing quiz: de taal van herkomst

1 f (Singer ging schrijven in het Engels)
2 j (Arion ging schrijven in het Nederlands)
3 c (Shafak ging schrijven in het Engels)
4 i (Nabokov ging schrijven in het Engels)
5 d (Beckett ging schrijven in het Frans)
6 a (Conrad ging schrijven in het Engels)
7 h (Abdolah ging schrijven in het Nederlands)
8 g (Maalouf ging schrijven in het Frans)
9 b (Blixen ging schrijven in het Engels)
10 e (Canetti ging schrijven in het Duits)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s