Vrijdag 19 februari

‘Bij elk dreigend incident, bij elke crisis, bij elk gevaar dat eer en deugd te gronde zou kunnen richten, meende hij de kreet te horen: Waar blijft Wouter?’
Uit welk boek van een 129 jaar geleden overleden Nederlandse schrijver zijn deze zinnen afkomstig?

***

Multatuli WoutertjeUit Woutertje Pieterse van Multatuli, en dan in de geruchtmakende hertaling die Ivo de Wijs er in 2006 van maakte. ‘Wie vindt dat ik Woutertje Pieterse ,,met rust had moeten laten’’, krijgt het antwoord: ,,Woutertje Pieterse is veel te lang met rust gelaten’’.’ Aldus de bewerker in het nawoord. Multatuli’s fragmentarische verhaal over een romantisch Amsterdams joch dat opgroeit tussen de spitsburgers, werd door hem naar eigen zeggen ‘fors bewerkt en flink bekort’. Tegen het tweede kunnen weinig mensen bezwaar hebben. Omdat Multatuli zijn jongetjesboek ‘verstopt’ heeft in de zeven bundels losse Ideën die hij tussen 1862 en 1877 publiceerde, weet eigenlijk niemand wat er precies in hoort en wat niet. De vier voorgangers van De Wijs, te beginnen bij Multatuli’s weduwe Mimi, kwamen allemaal met een andere verzameling – die van Garmt Stuiveling uit 1960 besloeg zelfs bijna tachtig ‘ideën’ en vijfhonderd pagina’s.

Multatuli Woutertje PieterseMaar hoe ver mag je gaan in de bewerking? Er is fel gereageerd op het nieuwe jasje van Woutertje Pieterse. ‘Woutertje is erin gestikt’, schreef de recensent van de Volkskrant. De Wijs’ modernisering van Multatuli’s ‘levend Hollands’ tast de humor aan en maakt de zinnen ‘saaier en minder ritmisch’, vond Elsbeth Etty. Zijn eigenhandig gefabriceerde slothoofdstuk – met een happy ending voor Woutertje en zijn geliefde Femke – zou een loopje nemen met een literair monument. En eigenlijk, zo reageerde Nelleke Noordervliet op de radio, moet je van dit soort klassieke teksten afblijven.

Multatuli Woutertje PMisschien. Maar voor degenen die van niets weten, en zonder vooroordelen beginnen te lezen, is deze Woutertje Pieterse een aangename verrassing. De woorden vloeien over de pagina, de humor is op zijn minst zo fris als-ie ooit geweest moet zijn, en het beeld van het ínburgerlijk Amsterdam in de eerste helft van de 19de eeuw is haarscherp en onvergetelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s