Donderdag 18 februari

Vandaag, in het midden van Black History Month, viert de schrijfster van Beloved en Jazz haar 85ste verjaardag.

***

Morrison BelovedChloe Anthony ‘Toni’ Morrison, geboren Wofford, kreeg in 1993 de Nobelprijs ‘voor haar romans die getuigen van een beeldende kracht’. Haar populariteit dateert van drie jaar later, toen televisiepresentatrice Oprah Winfrey de familiesaga Song of Solomon uitkoos voor haar boekenclub met miljoenenoplagen. In de jaren daarna selecteerde Winfrey nóg drie romans van Morrison, en wierp ze zich op als producent en hoofdrolspeelster van de verfilming (1998) van het meesterwerk Beloved. Morrison, die opgroeide in relatief gedesegregeerd Ohio en jarenlang werkte als redacteur bij uitgeverij Random House, debuteerde in 1970 met The Bluest Eye, de eerste van een reeks magisch-realistische romans die stilistisch beïnvloed waren door Woolf en Faulkner en compositorisch door de zwarte orale cultuur en de jazz, met de kenmerkende improvisaties op een thema. Na haar Nobelprijs schreef ze nog vier romans, waaronder Paradise, dat wel beschouwd wordt als het slot van een historische trilogie waartoe ook Beloved en haar meest toegankelijke roman Jazz behoren, en Love, dat opnieuw varieert op Morrisons grote thema: de manier waarop mensen worden bepaald en achtervolgd door het verleden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s